Iskoristi promo kod “LJETO40” i  uživaj u -40%! 🌞

DIY ili BUY?

Započet ćemo ovaj razgovor s jednim intrigantnim pitanjem koje nam svima često prolazi kroz glavu u ovom užurbanom svijetu: “Što je zapravo jeftinije? Pripremati vlastite snackove ili ih kupiti već gotove?” Svi smo svjesni kako tempo modernog života ostavlja malo vremena za svakodnevno kuhanje. Stoga se često okrećemo brzim rješenjima poput grabljenja nečeg na poslu, naručivanja hrane ili kupovine proteinskih pločica kako bismo utažili glad dok ne stignemo kući. No, ova navika može brzo postati skupa, zar ne? Mnogi od nas su već pomislili: “Zar ne bi bilo jeftinije to napraviti kod kuće?” Pa, hajdemo zajedno istražiti je li to zaista istina.

BUY

Nije tajna da je jesti vani i stalno naručivati hranu skupo. No praktičnost i fleksibilnost jednog klika ili kupnje snacka on- the- go je jednostavno neporeciva. Za primjer ćemo uzeti jednu teoretsku osobu koja ima normalan posao od 9 do 17 te dva do tri puta tjedno ide na trening. Naša imaginarna osoba putuje na i s posla nekih 20 do 40 minuta i živi sama. Svaki drugi dan direktno nakon posla ima trening i ne može izdržati ako prije ne pojede nešto sitno i lagano, ali dovoljno zasitno da preživi taj trening. Go-to opcija je nekakva energetska ili proteinska pločica koja u prosjeku košta 1,50€ do 2,50€. Kada bi se to izračunalo na mjesečnoj bazi, naša osoba troši od 20€ do 50 € na snack prije treninga. Na prvu se to čini kao dosta novaca za proteinski snack. No, ako pogledamo na sastav jednog takvog proizvoda možemo vidjeti zašto bi netko tko brine o svom zdravlju radije odabrao to nego neku jeftiniju komercijalnu čokoladu. Proteinski kolačići i energetske pločice napravljene su od točno određenih sastojaka upravo zato da bi osigurale dovoljan izvor proteina i zasitile ljude tijekom dana, prije ili nakon treninga. Stoga koje opcije su sada ostale našoj zamišljenoj osobi da uštedi osim da možda krene sama radit svoje kolačiće. Idemo vidjeti koliko bi isplativo to zapravo bilo.

DIY

Kad smo već prethodno pisali o tome, uzmimo za primjer jedan naš proteinski kolačić od kikirikija. Glavni sastojak je očito, kikiriki, no kako bi ga napravili proteinskim moramo imati i ostale sastojke. Ako malo bolje pročitamo što se sve nalazi u proizvodu shvatimo da su tu još i sirup od datulje, protein graška, preljev na bazi kakaa, prženi kikiriki i još mnogo toga (klikni i saznaj još ako nam ne vjeruješ). Naša pretpostavka je da sve te sastojke nemaš doma, a neki od njih mogu biti dosta teški za pronaći. Bez obzira na to, hajmo reći da si našao sve što ti treba i sve je spremno za pripremu. Budući da su naši kolačići organski, cijena svih proizvoda koje moramo kupiti već je u samom startu veća od neke prosječne. Nadodajmo na sve to i cijenu prijevoza jer ipak si trebao otići i kupiti to sve. Za sada je cijena i dalje razumna jer tako i tako moraš svaki mjesec kupiti hranu u trgovini pa hajdemo reći da si još u dobrom plusu. Također, sve što si kupio napravit će dovoljno proteinskih kolačića za barem tjedan-dva. Super!!! Idemo dalje s pripremom sastojaka.
Za pripremu ćeš morati odvojiti minimalno 45 minuta do sat vremena, što ti realno nije problem jer tako i tako voliš kuhati. Odlično! Sada si spremio svoje kolačiće i pripremio ih za nadolazeći tjedan. Još jedino što ti je ostalo je pospremiti. Moraš oprati sve zdjelice, tepsije, žlice i kalupe koje si zaprljao. Ako imaš suđericu, to nije problem, no zamisli sada sve to oprati na ruke. Koliko vode i energije bi potrošio. Kada uračunamo sve te troškove zajedno (namirnice, prijevoz, voda, energija) tvoji domaći proizvod te košta oko 40€, što nije puno manja razlika od cijene po kojoj ih kupuješ.

Nevolje DYI proteinskih kolačića nastaju na dugim stazama. Kada bolje razmisliš, dugoročno taj zadatak postaje obaveza jer svaki tjedan moraš potrošiti neko vrijeme na pripremu sastojaka i izradu kolačića povrh postojećih obveza. Da, slažemo se možda može biti jeftinije (makar mislimo da kada bi se uračunali apsolutno svi troškovi razlika nije toliko velika), ali priprema oduzima puno vremena koje si možda želio potrošiti na drugačiji način, tako da ta ušteda možda i nije toliko velika koliko si inicijalno mislio.

I što onda na kraju?

Pa, kad dođemo do kraja ove rasprave, sve se svodi na preferenciju i ono što je važno za svakog pojedinca. Razumijemo da smo svi različiti i da živimo različite živote. Iako ohrabrujemo što više kuhanja i pripremanja hrane kod kuće, shvaćamo da to jednostavno nije uvijek izvedivo svakog dana. Realnost je takva da ponekad želimo nešto brzo i praktično, bez nužnog žrtvovanja kvalitete proizvoda. U konačnici, jedan od naših kupaca, koji je bio ispitanik u najnovijem istraživanju, savršeno je sažeo suštinu ovog članka: “Super je činjenica da to mogu sam napraviti doma!” Zašto je to super? Zato što to potvrđuje da je proizvod zdrav i autentičan, i to je razlog zašto ga želite kupiti. Imaš sigurnost da kupuješ nešto što bi sam pripremio, ali jednostavno nemaš uvijek vremena za to.”.

Dakle, ako se odlučite probati neki od naših proizvoda kod kuće, slobodno nam pošaljite svoje slike i podijelite svoje mišljenje. Rado ćemo čuti vaše iskustvo i povratne informacije.